Това заяви пред ФрогНюз издателят Манол Пейков. Малко по-рано той и

...
Това заяви пред ФрогНюз издателят Манол Пейков. Малко по-рано той и
Коментари Харесай

Манол Пейков пред Фрог: Институциите са съучастници в казуса с Гергов и панаира в Пловдив

Това съобщи пред ФрогНюз издателят Манол Пейков. 

Малко по-рано той и десетки други хора се пробваха да влязат в хотел " Санкт Петербург " в Пловдив, където се организира Общото заседание на акционерите в ”Пълдин Туринвест ” - смесената компания сред безнесмена и община Пловдив, посредством която Гергов държи Пловдивския панаир. Стигна се до известно напрежение. 

" Намерихме конферентната зала, пред която имаше три яки момчета. Те освен не ни пуснаха, само че и ни блъскаха съществено.  Не се легитимираха - дали са чиновници на Гергов, дали са на хотел “Санкт Петербург ”... Аргументирахме се, че става дума за публично-частно партньорство, че желаеме да се срещнем с представителя на общината - Ясен Михайлов от ГЕРБ ", уточни Пейков пред медията ни. 

Самият Михайлов е трябвало да упражни волята на общинския съвет. 

 

Представителят на Община Пловдив в Общото заседание на акционерите на " Пълдин туринвест " през днешния ден ще изрази своето противоречие за увеличение на капитала на сдружението с варненските акции в Пловдивския панаир в размер на 29%, сподели по-рано кметът на Пловдив (който също е от ГЕРБ) Здравко Димитров. 

Позицията на Община Пловдив обаче е спорна. Затова трябваше и през днешния ден да се организира изключително заседане, което се провали поради липса на кворум - не участваха общинските съветници от ГЕРБ и отделилите се от Българска социалистическа партия. Не участва и Михайлов, който часове по-късно се появи на въпросното съвещание на сдружението към Гергов. 

" Михайлов излезе от постройката и съобщи, че е упражнил волята на общинския съвет, само че тя е спорна. По първа точка той би трябвало да упражни блокиращата квота на Общинския съвет, а по втора точка да гласоподава “За ”. Не може и двете. Да кажем, че той е получил неуместно предписание от Общинския съвет. Въпросът е да го е извършил, най-малко буквално. Каза, че “изказал мнение ” за блокирането. Той има законово право да упражни блокираща функционалност. Поискахме протоколът, само че го нямало... Така Михайлов се измуши ", уточни Пейков. 

" От ГЕРБ лъжат, че  извършват публичния интерес. Той е да се прегласува и тези проценти да не се дадат. Тупат топката, пускат пушилки и желаят да позабравим какво се е случило. Ако погледнем от 2006 година насам, Гергов е работил методично, премерено и безмилостно - прави се едно деяние за броени дни, а след това се чака няколко години, с цел да се възцари забравата и да се тръгне все едно от нулата. Така е стигнал на 80%. ⅔ са му задоволителни, с цел да взима решения за ориста на Панаира и още на следващия ден може да го съпостави със земята ", добави Пейков. 

Какво следва? 

В момента е отправено документално искане до Министерството на културата Панаирът да бъде разгласен за монумент на културата. 

" Той е безспорен знак на града. Това е един от най-старите панаири в Европа - на 130 години е. Най-малкото, което би трябвало да създадем, е да запазим панаира. Той би трябвало да се употребява за публични потребности. Винаги е бил в ръцете на хората и се е употребил за публичното богатство ", уточни Пейков

Той изясни още, че по този метод няма да се спре придобиването на панаира, само че ще се противодейства на унищожаването му. 

" Апетитът на Гергов е обвързван с терена, не с Пловдивския панаир. Гергов не се интересува дали го ръководи и печели от него. Посоката на Панаира също е преднамерена и идната стъпка, в случай че всичко мине и отшуми, Гергов може да каже, че работата не върви и да пусне кепенците. С помощта на Портних могат да вдигнат кооперации. Това е дълготрайната цел. Кражбата е единствено едната страна на въпроса. Другата е ликвидирането на Панаира като подобен. Сега е моментът да се работи. Има пиленце в ръцете, въпросът е да не го изпуснем ", добави Пейков. 

Ще се стигне и до съда. Ще се сложи под внъпрос методът, по който въобще са били подхвърлени тези акции. 

" Прословутата “Дупка ” във Варна, против която бяха сменени акциите, а след това беше платена, да вземем за пример. Тя не може хем да е платена, хем да е дарена. Ако съдът се произнесе съответно, би трябвало тази договорка да се нулира и тези акции да бъдат върнати на страната. Тези 29% ще желаяме да бъдат купени на номинал - 16 милиона лв.. Реалната им стойност, може би, е над 150-200 млн. лв.. Това е в полза на страната. Смятаме още да желаяме сформирането на анкетна комисия в границите на Народното събрание за злоупотребите и метода, по който изобщо е присвоен Пловдивския панаир ", добави Пейков.

 

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР